Aportamos mirada en el trabajo de la Red por la Prevención de la Conducta Suicida de la ciudad de Barcelona

Ramiro Ortegón participa en nombre de SEER y PDA Bullying en la sesión monográfica sobre redes sociales y conducta suicida organizada por la XPRECS (Red por la Prevención de la Conducta Suicida), dinamizada por la Taula Salud Mental BCN a la sede de la Fundació Ajuda i Esperança.

Aportamos mirada sobre el acompañamiento socioemocional a adolescentes y jóvenes en el desarrollo de su identidad y la resolución de conflictos al entorno digital, y orientamos proyectos/perspectivas desde las cuales abordar los factores de riesgo.

Sessió Xarxes Socials i Conducta Suïcida

Davant l'ampli acord en què les interaccions a les xarxes socials tenen una influència important en el que ja s’ha anomenat la “crisi de salut mental” d’adolescents i joves, aquesta sessió ha volgut aprofundir en la relació xarxes socials – conducta suïcida, compartir una anàlisi dels factors de risc i sobretot, identificar estratègies i orientacions per abordar-los.

S'ha comptat amb la presència per ajudar a obrir la reflexió, de professionals experts i que treballen en la “primera línia” en l’atenció i acompanyament a joves i adolescents en situacions de crisi.

1. Presentació. Lidia Ametller

2. Taula inicial:

  • Mireia Anglès.  Xat de suport emocional per a jove
  • Ramiro Ortegón. Plataforma PDA Bullying
  • Francisco Villar. Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Sant Joan de Déu

3. Torn d’aportacions.

4. Cloenda i avanç pròxima sessió XPRECS: Iniciatives de ciutat per a la prevenció i abordatge de la conducta suïcida en l’entorn digital.

 

Proposta PDA Bullying

Ramiro Ortegón ha participat aportant idees i aprenentatges sobre l'abordatge de situacions de risc als entorns socioeducatius, a través de l’acompanyament socioemocional a adolescents i joves en el desenvolupament de la seva identitat i la resolució de conflictes a l’entorn digital. [Veure Presentació]

En resposta a la pregunta sobre "quines orientacions o projectes hauria de contemplar la XPRECS per abordar els factors de risc identificats?", deixem tres idees força:

  • Instar des de la XPRECS a què la Secretaria de la Taula de Salut Mental de Barcelona pugui coordinar-se amb la taula de seguiment del Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya per fer una revisió urgent de la guia per a l’abordatge de la conducta suïcida i de les autolesions no suïcides en el centre educatiu amb la intenció de desplegar propostes preventives i d'intervenció en el marc educatiu.
  • Fomentar el re-empoderament de les famílies a través de consolidar referents d'autoritat en el sector socioeducatiu, autoritat com a sinònim de presència, una presència, no únicament protectora, sinó presència vinculant, que generi vincles família-escola per poder allunyar-nos de sistemes familiars aliens, i aconseguir famílies aliades.
  • Promoure la participació en espais formatius específics per a les figures COCOBE (entorn educatiu formal) i les figures CBP i DP a l'entorn socioeducatiu (veure: aplicació de la LOPIVI). Això implicar fer un gir estratègic enfocant la mirada, sistèmicament, a tots aquells entorns protectors com són els socioeducatius, per poder donar una empenta amiga a qui ara ocupa aquestes figures de lideratge dels equips de valoració que s'encarreguen de donar resposta no sols als casos, sinó de traslladar els aprenentatges de l'abordatge a la prevenció primària.

Finalment, PDA ens comprometem a seguir treballant per la visibilització i el recull de bones pràctiques en la prevenció i l'abordatge del suïcidi, no sols a Catalunya sinó també a l'àmbit internacional. En aquest sentit, convidem a visitar el BANC DE RECURSOS PDA Bullying en què ara mateix es troben recollits més de 70 recursos específics que aborden la temàtica.

 

Per conèixer més...

  • Manifest de la Xarxa dels Drets de la Infància per la prevenció i l’abordatge del suïcidi en la infància i l’adolescència [veure al banc de recursos]