Volem apropar-nos a la gestió integral de l’assetjament, des de la resposta que podem donar com a entitats i equips, fins a la gestió més interna de cada persona. Per aquest motiu anem a la base, el motor de l’emoció!

La gestió emocional és la capacitat per a transformar i transcendir positivament les situacions emocionals que poden generar un desequilibri intern i del conjunt de persones que conformen un grup o sistema (classe, grup, equip, etc.).

Definició EquipSEER

Optem, ja que és una qüestió d’opcions, per un enfocament positiu davant del ‘bullying’ a tots els nivells. Creiem possible poder treballar en prevenció, detecció, intervenció i reparació des d’aquesta perspectiva generadora de salut.

  • Factors relacionals: Generar lligams propers a traves del treball en valors i creences, empatia i recolzament positiu.
  • Factors motivacionals: Treballar cap a els nostres objectius vitals a fi d’augmentar motivació i participació.
  • Factors de voluntat: Desenvolupament de la pròpia resiliència, la presa de decisions conscients i lliures, autodeterminació i compromís amb la dignitat pròpia i de l’altre, el empoderament del nostre potencial.
  • Factors protectors: Protecció davant d’amenaces a través del desenvolupament de la nostre personalitat, on influeix directament la nostre escala de valors, l’autoestima, la nostre gestió emocional, etc. També a través de contextos o situacions que permetin aquesta protecció.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La traducció en el dia a dia en el treball amb els nostres infants i joves és simple dins la complexitat. Connectar amb el nostre benestar és més senzill quan les nostres emocions, els nostres pensaments i les nostres accions treballen pel mateix objectiu: la nostre qualitat de vida. En canvi, quan es produeix una situació d’assetjament escolar, si el que esta succeint és violència, aquest malestar ens allunya de la nostra felicitat, si a més a més existeixen creences que sostenen la violència i emocions no resoltes, trobar aquest espai de coherència i equilibri és molt més difícil.

Trencar creences com:

– El “Xivato”
– La diferència (i defectes) és dolenta.
– La violència és NOrMAL
– L’agressivitat no ens afecta.
– La víctima és dèbil.
– L’agressor/a es guanya el respecte.
– Jo no puc fer res.
– […]

Gestionar el dolor:

– Ràbia
– Impotència
– Solitud
– Tristesa
– Odi
– Por
– Frustració
– Decepció
– Nervis
– Vergonya
– Estrés
– Pena
– Culpa
– Inseguretat
– Desesperança
– Indignació
– […]

Prevenir, detectar, intervenir i reparar des de la mirada del benestar implica un gran treball per part de les persones que apliquin aquests protocols. El no judici, una bona gestió, i la mirada amb amplitud per poder acollir totes les parts, sense criminalitzar, victimitzar, culpabiltzar o banalitzar el que tenim entre mans, és clau en la resolució positiva davant de la violència en general i clar, també davant l’assetjament escolar.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Model SEER de PREVENCIÓ de maltractament