Parlem de Bullying. Recursos per a la tutoria

Parlem de Bullying. Recursos per a la tutoria

Des de PDA Bullying som conscients que no sempre es pot treballar de forma integrada, a vegades entrem a les aules per fer un taller entre una i dues hores i marxem. És possible que no tornem a veure el grup, però sempre, qui més qui menys, en te ganes de donar continuïtat d’alguna manera. Avui us deixem un post amb algunes idees per fer un treball de consolidació a la tutoria, idees claus que com a tutor o tutora t’ajudaran a poder extreure el màxim aprenentatge per a la prevenció de la violència.

Per iniciar, abans de res, algunes idees clau:

CONSCIENCIAR que el Bullying és greu → La violència no és NOrMAL → Aturar qualsevol tipus d’agressions → Restaurar relacions saludables.

rESPECTADOR/A
Quan hi ha una agressió, i més en un tema de bullying, l’espectador/a no pot estar en una posició neutra, o ajuda a la convivència o ajuda a l’agressió. Et convidem a passar d’espectadors a respectadors per a REPARAR, INCLOURE, ACOLLIR amb tots els participants del bullying.

TREBALL AMB EL GRUP
Si voleu treballar amb el vostre grup-aula, en primer lloc seria bo que l’afrontament de l’assetjament es tractés amb serietat i amb delicadesa a la vegada. Treballem sense judicis, que ningú es vegi assenyalat/da, ni en possible rol de víctima, ni en possible rol d’agressor/a. No deixeu que s’ho prenguin a broma i de forma superficial, intenteu que entrin en un bon clima de reflexió.


Totes les propostes que us compartim aquí són per al treball de la prevenció dins les aules, per a un enfocament reparador és necessari poder obrir altres línees de treball. Us deixem algunes reflexions PDA Bullying per al treball preventiu de la #Prevenció i la #Detecció dins les tutories, assemblees o espais de creixement personal i de grup  →

PREVENCIÓ

Pots utilitzar el vídeo “Los niños pueden detener el bullying” per a conscienciar sobre el dolor que pot sentir la persona en situació de víctima i també a activar l’espectador/a. És prou significatiu com per xerrar del paper de l’espectador/a i fer preguntes que obrin espai a la reflexió com: Podem fer quelcom? Tenim influència? Què necessitem per expressar el que sentim? etc.

DETECCIÓ

Hi ha un curt que recomanem especialment, és el d’animació dels ocells. “For the Birds” és un curt genial per treballar diferents tipus d’agressions. Algunes de les qüestions que podeu treballar són les següents:

  • Quin clima d’aula o de grup afavoreix l’assetjament? Quin ajuda a prevenir-ho?
  • Els agressors estan bé? Observar les expressions dels ocells. Perquè es fa? Buscar l’aprovació d’altres? Socialitzar-se?
  • El fet de que afecta a tots els components del grup.
  • La responsabilitat individual de tothom.
  • Ens fiquem amb la diferència? Per què?
  • També podem centrar-nos en l’ocell diferent. Quina actitud té?
  • Conseqüències personals i disciplinàries per qui agafa rol d’agressor/a.

Per a consultar més vídeos et convidem a visitar #SuperemelBullying al youtube d’Equip SEER:

Si el que necessites en el treball amb els teus grups és un enfocament de xarxes, l’anomenat ciberbullying és important poder enfocar-ho des d’una mirada empoderadora i responsabilitzadora. Et deixem alguns recursos més específics:

PREVENCIÓ CIBERBULLYING

  • Campanya “Heróes del patio” de Save the children: visita la web
  • Escollim d’entre el material i les propostes de STC el  vídeo “Acoso escolar – Crimen + Investigación – Save the Children – Byte Face con Rubius” que està centrat en la prevenció envers les xarxes socials.

MATERIAL D’AMPLIACIÓ