Maltractament i Xarxes a la Formació PDA Bullying Nivell II

Maltractament i Xarxes a la Formació PDA Bullying Nivell II

Són les 9.00 del matí, estic a l’Institut Maria Espinalt, a punt per començar la formació d’especialització dins del Programa PDA Bullying: “Bullying II”. La motivació és alta, em mou la passió per seguir aprenent, envers aquest maltracte que provoca dolor en les persones que s’hi veuen implicades.

Obrim un grup de whatsapp, per poder comunicar-nos i fer, en finalitzar la formació, la tasca fòrum, reflexionar sobre diferents preguntes. Ara sí, comencem.

Al inici fem una dinàmica per conèixer a tothom, per trencar el gel. Hi ha hagut una pregunta i la meva resposta ha sigut diferent de la resta, tothom s’ha quedat dempeus i jo assegut -No havia menjat torrons al Nadal.

He vist com els formadors feien una foto del grup, just en aquell moment.

 

 

 

 

 

 

 

Tot seguit, comencem a desenvolupar i a donar amplitud a PDA (Prevenció, Detecció i Actuació) a partir d’un CheckList que dóna resposta i facilita la creació i el seguiment d’un Protocol de bones pràctiques davant del Bullying.

Potser és percepció meva, però hi ha comentaris i respostes, per part dels formadors, a algunes de les meves preguntes o reflexions amb un punt despectiu… em fa sentir insegur i nerviós… No m’agrada la seva actitud cap a mi. – Potser és per la primera pregunta que he respost diferent? –

Ara m’han tret del grup de Whatsapp…. no em sembla casualitat. No sé què he fet perquè em passi això… però, començo a sentir ràbia i rebuig cap a ells. Ara una companya m’ha tornat a ficar al grup de Whatsapp. Gràcies! Fins ara ningú dels meus companys havia fet res.

 

 

 

 

 

 

 

Finalitza la sessió del matí, 5 hores d’aprenentatge costant. Anem a dinar i per fi, tinc espai per poder mirar el mòbil. Miro les xarxes socials, Facebook i Twitter. A la pàgina d’Equip SEER veig la foto que comentava al inici amb una descripció que no té res a veure amb el que havia passat, és un comentari que diu que “jo no faig res davant la violència” i quedo assenyalat. Em sento sorprès! Què és això? I per què? Començo a sentir un còctel d’emocions… impotència, angoixa, frustració… i també por, la gent ho està compartint a la xarxa i li estan donant likes.

– No miren el que estan compartint? – És mentida!!

Estan donant una imatge de mi que no és real!! Fins i tot gent de la meva família i amics ho estan compartint… Això m’ha tocat, sento una decepció i una tristesa molt gran, això em fa mal.

Són les 16.00 h. És hora de començar de nou la formació, no tinc ganes de tornar, estic baix d’ànim i amb poca energia, però no vull deixar d’estar i d’aprendre sobre el Bullying. Parlem d’eines de detecció i diagnosi en un grup i fem un sociograma actiu del nostre. Cadascú amb un got de plàstic, dibuixem les nostres inicials a dalt i una mirada al cos del got per saber on mira. Al centre de la sala hi ha un objecte que representa el benestar del grup, ens hem de situar segons ens sentim en aquest moment en vers el benestar. En aquell moment torno a mirar les xarxes socials i em trobo més fotos amb comentaris de menyspreu cap a mi, sembla un malson.

 

 

 

 

 

 

 

Em situo bastant allunyat d’aquest benestar, la resta de la gent es va col·locant, la majoria més a prop. Algú ha posat el got mirant cap al meu, torna a ser la noia que m’ha ficat al grup de Whatsapp quan un dels formadors m’ha tret. Gràcies…

La resta no diu res…

Comença la reflexió d’aquesta dinàmica, parlen de com s’estan sentint a la formació i una altra companya em pregunta: com et sents? No vull parlar, no tinc ganes, em sento frustrat perquè ningú està aturant allò que és evident, el que m’estan fent. Jo no em sento amb forces de donar resposta i fer front al que està passant amb els formadors…

 

 

 

 

 

 

 

Per fi, una altra companya visibilitza tot el que ha passat, a la classe i a les xarxes socials, retreu el comportament als formadors i es queixa airadament del que han fet…. en aquell mateix moment tinc forces per dir…

STOP, PARA, ATURA’T!!

És una performance, estàvem a dins d’una vivència programada. Res del que estava passant era real. Sóc en Javi Castillo, formador de l’Equip SEER i això que heu llegit forma part de la nostra manera de fer sentint, la metodologia VRT (Vivència, Reflexió i Transferència).

Un cop hem aturat la vivència, ho portem a la reflexió. Els meus companys de la formació verbalitzen que estaven veient el que passava, però que no sabien com actuar. Ells i elles sentien inseguretat, emoció que jo també havia sentit, perquè no trobaven la forma de denunciar allò. Feien petites accions per ajudar-me, però realment no tenien cap efecte, perquè no estaven aturant la violència. Se sentien frustrats.

Jo no em sentia protegit i per això no tenia la capacitat per dir en aquells moments què estava veient o com m’estava sentit. Les emocions desagradables i de malestar del meu personatge a la performance van agafar forces en mi i ho sentia com si fos real.

El fet de veure com a les xarxes socials, sense llegir i sense un esperit crític, la gent, inclòs propera a mi, ho compartia, m’ajuda a veure la manca de consciència i sensibilitat que hi ha! Compartim quelcom perquè és d’un conegut, perquè és de l’Equip SEER o perquè surt el teu fill, amic o familiar… sense veure el rerefons d’aquella publicació.

Treballem el nostre esperit crític, l’empatia, i la consciència d’allò que no ens fa sentir bé. Aturem la violència, protegim a les persones implicades i activem a tots els agents, per finalment poder reparar i sanar el dolor.


Des d’Equip SEER agraïm a tothom qui va ser partícip de la vivència, una forma sentida de viure i arrelar aprenentatges. Treballar d’aquesta manera, amb elements del teatre invisible ens ajuda a “trencar la quarta paret de la formació”, una forma de poder fer viva l’educació des del respecte i la responsabilització, i més tenint present que en aquesta formació hi parlàvem de temes complexos com la violència.

Agraïments especials a les plataformes que van donar forma i fons per poder presentar elements del ciberassetjament (#Facebook, #WhatsApp, #Yodel, #Twitter i #Instagram), així com a les plataformes per #SuperarelBullying com #BResolAPP que també va ser partícip en la resolució des de la detecció.